dilluns, 26 de desembre del 2011

Qualitat del Vi

FACTORS FONAMENTALS EN LA QUALITAT DEL VI




La varietat de *vinífera al costat del clima i al sòl són els tres factors determinants de la qualitat del fruit.

Els diferents sòls i climes al costat de la varietat de *vinífera, tenen una incidència directa sobre el sabor, color i aroma del vi posterior.

Aquests tres factors, units a la forma d'elaboració del vi, són els factors determinants en les característiques del vi final.

A continuació els descrivim amb detall:

1- Tipus de raïm (de *vinífera)

1 El tipus de raïm
 és determinant, doncs encara en diferents condicions de clima i sòl, atorga al vi unes característiques pròpies i peculiars.
Cada tipus de raïm te un sabor color , tamany i aroma característics, els quals es conferiran al resultat final del vi elaborat..


2- El sòl

A causa de la gran diversitat de sòls existents, es traslladen al vi característiques de cada tipus, donant lloc a vins típics d'aquest terreny (el "*terroir" en l'argot vinícola).

Mentre més original sigui el sòl, més ho és el vi produït dels raïms que estan en ell, donant-se casos de vins en els quals en l'etiqueta s'assenyala que procedeix de de la regió o zona, on el sòl del vinyer és únic per la seva composició, textura (argiles, sorres, llims).

La importància del sòl es deu al fet que les arrels de la planta absorveixen substàncies que es troben en ell.

Els vins de major qualitat solen provenir de sòls més aviat pobres en matèria orgànica ,calizos i poc humits. Són els sòls propers a doll, oceans i grans rius els que solen ser de major qualitat per al vinyer i la bona maduració del raïm.

Exemple d'això últim tenim varis: Riu Garona (Bordeus), Riu Duero (Ribera del Duero, Porto, Toro), Riu *Rhin (Alsàcia).

Exemple de tipus de sòl i vins corresponents:


*Calizos: vins amb gran cos, alcohòlics, bons per a criança.




*Arcillo-*calizos: vins fins, delicats, amb *bouquet.











Sorrencs: vins brillants, lleugers, alcohòlics.



Argilencs: vins no gaire fins



Exemple d'una zona de vins de gran qualitat:

El Priorat, són vins de gran qualitat produïts en una zona espectacularment muntanyenca de la província de Tarragona, que té uns sòls anomenats "*llicorella" d'origen volcànic, pissarra negra i quarsita vermella.

Aquesta peculiaritat de sòl es tradueix després en una sèrie de característiques i components que es traslladen al vi i els fa d'allò més original i d'una altíssima qualitat.

3- El clima
Similarment al sòl, la gran varietat de climes és directament proporcional a la gran varietat de vins.

Tant la temperatura, com les precipitacions, com la humitat ambiental i altres influències del mitjà com pot ser la proximitat de l'oceà, riu o muntanyes, són tots factors que incideixen en la qualitat i quantitat dels raïms.

En la geografia vitícola de qualitat solen predominar els climes temperats, amb un nombre d'hores de sol a l'any elevat i precipitacions normals o escasses però ben repartides.

Exemples de vi de qualitat determinats pel clima de la regió:

Vins de Jerez i *Sanlúcar: la major o menor incidència dels vents humits de ponent i la proximitat a l'Atlántico és un dels factors que atorguen característiques diferents als vins fins produïts a Jerez i a les camamilles produïdes en *Sanlúcar de *Barrameda.

Vins de licor de *Sauternes: l'acció del sol i de la humitat nocturna-matinal en la tardor d'aquesta regió de Bordeus afavoreix l'acció d'un fong que en actuar sobre el raïm provoca una millorança en aquesta per donar lloc a un dels vins *licorosos més cotitzats del món: el *Sauternes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada